onsdag 22 december 2010

Tomten och Jesus

Läste igår lite rön och tankar kring detta med stress och hets inför julen. Någon som känner igen att det är lite mkt just nu?

Vi var själva och storhandlade idag och det var lite kaotiskt, minst sagt. På väg hem såg vi två olyckor, mkt som ska hinnas med. Jo, läste att mediciner mot ”stressmage” o dyl ökade i försäljning med upp till 46% veckorna innan jul. Fyra sexa.

Men hur stressade får vi bli egentligen? Bodil Jönsson uttalade sig i en av kvällstidningarna och andemeningen var ngt i stil med att vi upprepar mönster, men att mönster tack och lov går att bryta. Med andra ord så skulle vi ta det lite coolare.

Ja, rent teoretiskt är det fullt möjligt att bryta mönster, men få som gör det i praktiken. Någon – i så fall upp med handen - som var stressade förra julen också och kanske också julen dessförinnan?!? Tyvärr är det så att av historien lär vi oss att av historien lär vi oss ingenting… Människor bryter inte psykosmönster av julstresshysteri-karaktär bara så där by the way, bara för att det rent teoretiskt går.

…men tänk om försäljningsökningen beror på att folk är så snälla och tänker på sina nära och kära och köper dem i preventivt syfte?!?

Nåväl, 8-åringen undrade vid frukosten i morse lite retoriskt att tomten och Jesus har väl ingenting med varandra att göra – eller?! - Ne, det har de nog inte. Men det är en bisak 2010.

…och kom ihåg att mest mat och grejer vinner inte. Lite smakar mer och lagom är bäst, bara vi får umgås och slipper ha ont i magen – både före och efter.

2 kommentarer:

  1. I vår familj försöker vi också hinna med julens alla måsten. För att trappa ner köper vi enbart julklappar till barnen inom familjen och det underlättar en hel del. I år byttet inte ens jag och sambon julklapp. Det var skönt, mindre stress och mer mys istället. :)/Ina Helsingborg

    SvaraRadera
  2. Hej där och tack för din kommentar Ina!

    Låter som ett sunt upplägg och jag tror många skulle välkomna det om man "vågade" bryta lite med det gängse:-) Tror jag hörde 100 ggr då folk undrade högt vad man skulle hitta på till den och den och den...

    Hoppas du och de dina också får ett fint 2011! Allt gott//air

    SvaraRadera